تدبیر24: عبدالله شهبازی پژوهشگر حوزه تاریخ معاصر در گفت وگو با جام جم به تحلیل و تشریح عملکرد منافقان و پیوند آن با برخی از کانون های خاورمیانه محور غربی و حکومت های آنان پرداخته است.
در این گفت و گو که در شماره سه شنبه 22 تیر 1395 خورشیدی در صفحه سیاسی منتشر شده است، می خوانیم: سال هاست از فعالیت فرقه رجوی به عنوان یکی از منفورترین گروه های تروریستی در ایران می گذرد. این سازمان تاکنون برای پیشبرد اهداف خود از هر شیوه ناجوانمردانه ای برای ضربه زدن به جمهوری اسلامی استفاده کرده و حتی با فروش اطلاعات به برخی کشورهای مخالف ایران، عملا به عنوان نیروهای مزدور و اجاره ای درآمده است. استاد عبدالله شهبازی، پژوهشگر حوزه تاریخ معاصر در گفت وگو با جام جم به تحلیل و تشریح عملکرد سازمان و پیوند آن با برخی از کانون های خاورمیانه محور غربی و حکومت پرداخته است.
**سازمان منافقین در شرایط فعلی از هر روشی استفاده می کند تا خود را به عنوان گروهی فعال در عرصه های سیاسی نشان دهد. به نظر شما آیا این روندی که از سوی سازمان دنبال می شود، کمکی به تغییر چهره منفور این سازمان در اذهان عمومی در داخل ایران خواهد کرد؟
پاسخ خیلی روشن است. فرقه رجوی به تعبیر من یا همان گروهی که سازمان مجاهدین خلق ایران نامیده می شود، به دلایلی از جمله ترورهای گسترده دهه 1360 و همکاری نزدیک با رژیم صدام حسین در دوران جنگ تحمیلی و کمی بعد همکاری پنهان با عربستان سعودی و اسرائیل ـ که در روزهای اخیر پیوندهای آن با سعودی خیلی آشکار شد ـ در افکار عمومی ایران به عنوان یک سازمان مزدور شناخته می شود و قطعا منفورترین سازمان از نوع خود است. هیچ نوع تلاش از سوی نهادهای خاص بین المللی نیز نمی تواند تلقی عمومی مردم ایران را از این سازمان تغییر دهد.
**تلقی جریان های اپوزیسیون و مخالف جمهوری اسلامی از فعالیت این سازمان چیست؟
از دهه 1360 که این سازمان به فعالیت تروریستی علیه ایران پرداخت، روابط آن با سایر گروه های مخالف و معارض جمهوری اسلامی ایران حسنه نبوده است. سال هاست در میان اکثریت مخالفان جمهوری اسلامی در خارج از کشور و منتقدان جمهوری اسلامی در داخل کشور، اجماع علیه این سازمان وجود دارد؛ یعنی منفور بودن این سازمان اختصاص به مدافعان انقلاب و جمهوری اسلامی ایران ندارد.
**در بین کشورهای غربی، فرانسه امکان اقامت و برگزاری مراسم و تجمعات سازمان را فراهم کرده است، چرا؟
کانون های بسیار قدرتمند فراملیتی در غرب وجود دارند که آنها را «کانون های خاورمیانه محور» می نامم، یعنی کانون های مالی ـ سیاسی که در تحولات خاورمیانه ذی نفعند و به تبع این منافع، آشوب هایی مانند جنگ داخلی سوریه را ایجاد و سازماندهی می کنند. این کانون ها متحدان منطقه ای خود را دارند که در رأس آنها حکومت های اسرائیل و آل سعود و متحدانش است. از زمانی که تقابل این کانون های خاورمیانه محور با ایران آغاز شد، نوعی تقسیم کار میان آنها صورت گرفت. به عنوان مثال، سوئد به پایگاهی برای مهاجرت کردها از ایران تبدیل شد و سفارت سوئد بسادگی به هر کرد ایرانی ـ روستایی ویزا می داد. در این تقسیم کار، فرانسه به پایگاه فرقه رجوی در اروپای غربی بدل شد.
**با توجه به این که در ایران شرایط برای اقدام مسلحانه از سوی سازمان منافقین مهیا نیست، آیا همچنان باید مجاهدین را به عنوان یک گروه تروریستی به شمار آورد؟
از زمان وزارت خارجه خانم هیلاری کلینتون، تلاش هایی انجام گرفت تا نام فرقه رجوی از فهرست گروه های تروریستی خارج شود. با این استدلال که بیش از یک دهه است به عملیات تروریستی دست نزده است. این فرآیند سرانجام به خارج شدن نام فرقه رجوی از فهرست گروه های تروریستی در ایالات متحده آمریکا انجامید. همپای این تلاش، شاهد همکاری گسترده جاسوسی از سوی نیروهای نفوذی این فرقه بویژه در مساله هسته ای و برای ایجاد بحران در مذاکرات هسته ای ایران و غرب بودیم، ولی این به آن معنا نیست که واقعا فرقه رجوی تغییر ماهیت داده و به سازمان سیاسی معمولی تبدیل شده است.
فرقه رجوی دارای ساختار کاملا متمرکز فرقه ای وکالت گونه است و سازمانی دارای کارکرد نظامی به شمار می رود. اگر الان عملیات تروریستی جدی در داخل ایران انجام نمی دهد، به دلیل ناتوانی این فرقه است، ولی به یقین اگر فضای مناسب ایجاد شود، یعنی امنیت و ثبات بالای کنونی ایران متزلزل شود، این فرقه در کسوت یکی از مهیب ترین نیروهای تخریبی و تروریستی ظاهر خواهد شد.
این کارکردی است که کانون های خاورمیانه محور غرب از فرقه رجوی می خواهند و به همین دلیل است که با وجود تمامی مستندات آشکار دال بر عملیات تروریستی و جنایت های این سازمان، نه تنها آن را مورد پیگرد قانونی قرار نمی دهند؛ بلکه از آن حمایت می کنند، یعنی برای آنها فرقه رجوی نیروی ذخیره ای به شمار می رود که در فضای معین، امید دارند به دست آن پروژه «داعشیزاسیون» ایران را کلید بزنند. طبعا تا زمانی که امنیت و ثبات در ایران وجود دارد، امید کانون های فوق به کارایی فرقه رجوی بیهوده است.
**آینده پیوند عربستان و سازمان را چگونه ارزیابی می کنید؟
اینجا هم با اجازه شما ترجیح می دهم به جای عربستان که نام کهن مناطق عرب نشین ایران از دوران ماقبل اسلامی بوده است، نام «سعودی» و «سعودی عربی» را به کار ببرم که معادل درست نام این دولت در عربی و انگلیسی است. پیوندهای فرقه رجوی با حکومت سعودی از زمان استقرار آنها در عراق صدامی و سفر مسعود رجوی به اردن آغاز شد و همزمان پیوندهای پنهان با حکومت اسرائیل. امروزه سعودی به عنوان لیدر منطقه ای کانون های خاورمیانه محور غربی شناخته می شود و این نقش را ایفا می کند.
حمایت سعودی، مانند سخنرانی 19 تیر ترکی الفیصل، بخشی از همان تقسیم کاری است که عرض کردم. این به آن معناست که سعودی به نمایندگی از همان کانون های مالی ـ سیاسی، رسما فرقه رجوی را به عنوان کارگزار مهم تخریبی خود علیه ایران اعلام می کند. باز تأکید می کنم که این کارکرد فرقه رجوی تا زمانی که ثبات و امنیت کنونی در ایران موجود باشد، اهمیت جدی ندارد، هرچند نهادهای اطلاعاتی و امنیتی ایران باید هوشیار باشند. کارکرد نفوذی ـ اطلاعاتی این فرقه امروزه مهم تر است.
در یک کلام، آینده تحولات منطقه به جنگ سوریه بستگی دارد که سرنوشت خاورمیانه را رقم خواهد زد. پیامد ناکامی در جنگ سوریه، فروپاشی جغرافیای سیاسی تثبیت شده کنونی خاورمیانه و بالکانیزه شدن سوریه و عراق خواهد بود که قطعا بر امنیت ایران و حتی ترکیه نیز تأثیرات وخیم خواهد گذاشت. پیروزی در جنگ سوریه که تاکنون با نقش اصلی و محوری ایران بوده، پیامدهای بسیار سنگینی برای سعودی و متحدانش خواهد داشت. فرقه رجوی را باید بخشی فعلا بسیار کم اهمیت در ساختار نظامی و اطلاعاتی به معنی جاسوسی و تخریبی، سعودی و شرکای غربی اش دید و طبعا سرنوشت آن تابع این تحلیل است.
*منبع: روزنامه جام جم