تولیت آستان بنیانگذار جمهوری اسلامی با بیان اینکه فرهنگ امام در دو سوی خود با جریانات افراطی و تفریطی مواجه است، گفت: این فرهنگ خط میانه در میان دوگانه تحجر و ولنگاری است؛ رفتن به سوی ولنگاری خروج از اخلاق اسلامی و فرهنگ امام است اما از سوی دیگر رفتن به سوی تحجر بازگشت از هویت انقلاب اسلامی است.
تدبیر24: تولیت آستان بنیانگذار جمهوری اسلامی با بیان اینکه فرهنگ امام در دو سوی خود با جریانات افراطی و تفریطی مواجه است، گفت: این فرهنگ خط میانه در میان دوگانه تحجر و ولنگاری است؛ رفتن به سوی ولنگاری خروج از اخلاق اسلامی و فرهنگ امام است اما از سوی دیگر رفتن به سوی تحجر بازگشت از هویت انقلاب اسلامی است.
حجت الاسلام والمسلمین سید حسن خمینی بعد از ظهر چهارشنبه در نشست و دبدار با سیدرضا صالحی امیری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به همراه معاونین و مدیران سازمانها و مراکز تابعه این وزارتخانه از اینکه وی در اولین روز کاری بعد از اخذ رای اعتماد در مرقد مطهر امام (ره) حضور یافته و با آرمانهای بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی تجدید میثاق کرده است تشکر و قدردانی کرد.
مجموعه فرهنگی برای خود اصالت قائل شوند
یادگار حضرت امام خمینی (ره) با بیان اینکه مجموعه های فرهنگی ما باید برای خود اصالت و هویت قائل شوند اظهار داشت: اصالت یعنی خود را ابزار دست دیگران قرار ندهد بلکه خود را بشناسد.
به گفته وی اهالی فرهنگ باید مسیر خود را در میانه دوگانه تحجر و ولنگاری ادامه دهند.
وی افزود: انقلاب به همان اندازه از ولنگاری دور است که از تحجر دور است، این به معنی این نیست که به دلیل مبارزه با تحجر، سر به بالین ولنگاری و بی هویتی بگذاریم.
فرهنگ امام خط میانه دوگانه تحجر و ولنگاری است
یادگار امام (ره) با بیان اینکه مبارزه با تحجر به این معنا نیست که سر به بالین ولنگاری و بی هویتی بگذاریم حدود تشخیص ولنگاری را شریعت ذکر کرد و یادآور شد: مبانی این حوزه، فتاوا و رفتار امام است و مجموعه این فتاوا قابلیت انطباق در حوزه های مختلف فرهنگ را دارد.
حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی به جایگاه والای «فرهنگ» پرداخت و، اظهار کرد: اینکه فرهنگ ابزاری برای اقتصاد، سیاست و ... باشد در جای خود قابل نقد است اما اهالی این حوزه به طور ویژه، نگاهشان به فرهنگ نباید ابزاری باشد.
وی افزود: ابزاری بودن نگاه به فرهنگ گاهی بدین شکل است که فرهنگی طرح می شود تا نفع اقتصادی بیشتری نصیب ما شود یا منافع سیاسی برای ما در پی داشته باشد و یا شهرت و اقبالی را نصیب ما کند.
یادگار امام خمینی (ره) با اشاره به نوع دیگر نگاه ابزاری به فرهنگ گفت: گاهی ممکن است به فرهنگی بتازیم تا یک جریان سیاسی را منکوب کنیم، گاهی هم می توان فرهنگ را دست مایه تخریب یک اندیشه سیاسی قرار دهیم یا فرهنگی را بکوبیم تا نفع اقتصادی – اجتماعی و اقبال عمومی را از یک کانون برداریم.
وی با مضر خواندن دو نوع نگاه مذکور گفت: به فرهنگ نگاه ابزاری نداشته باشیم ولی این گونه نباشد که برای بالا بردن کسی از ابزار فرهنگ استفاده کنیم یا اگر می خواهیم کسانی را بر زمین بزنیم فرهنگ را بر سر آنها بکوبیم بلکه فرهنگ را با اصالت خودش مورد اصالت قرار دهیم.
توجه بسیاری از افراد جامعه به فرهنگ از منظری بیرون این حوزه است
سید حسن خمینی با بیان اینکه شاخص ما برای رد یا تأیید یک گزاره، هنجار یا المان فرهنگی نباید شاخص های بیرون از این حوزه باشد، یادآور شد: متأسفانه باید بپذیریم که توجه بسیاری از افراد جامعه به فرهنگ از منظری بیرون این حوزه است.
وی زمینه این نوع رویکردها را صبغه دینی و سنتی جامعه خواند و افزود: در این جامعه ظواهر فرهنگی حساسیت هایی را بر می انگیزد البته این امر به معنای خوب یا بد بودن تمام جزئیات عرصه فرهنگ نیست بلکه ظلم به فرهنگ آن است که فرهنگ را به خط کشی های خارج از حوزه خود مورد پردازش قرار دهیم.
وضعیت اخلاق در جامعه
یادگار امام با اشاره به جایگاه مهم فرهنگ در جامعه و توجه بیشتر اهالی فرهنگ به این جایگاه «اخلاق» را دیگر موضوع مهم مرتبط با فرهنگ دانست و با اشاره به بحران های اخلاقی موجود در جامعه گفت: وضعیت اخلاق در جامعه متفاوت است و در مقاطع گوناگون یکسان نیست؛ لذا امروز نمی توان گفت جامعه در تمام شئون اخلاقی وضعیت بد یا خوبی دارد.
وی با تأکید بر پیشبرد خط «اعتدال» در میان افراط ها و تفریط ها تصریح کرد: آن فرهنگی را که به عنوان اخلاق صحیح و شاخص می خواهیم معرفی کنیم و سبک زندگی اخلاقی می دانیم از نظر من «اخلاق امام» نام دارد. بنابر این فرهنگی را که می خواهیم توسط ارکان جمهوری اسلامی ترویج کنیم اخلاق مورد نظر امام است.
مواجه فرهنگ امام با جریانات افراطی و تفریطی
تولیت آستان بنیانگذار جمهوری اسلامی با بیان اینکه فرهنگ امام در دو سوی خود با جریانات افراطی و تفریطی مواجه است، گفت: این فرهنگ خط میانه در میان دوگانه تحجر و ولنگاری است؛ رفتن به سوی ولنگاری خروج از اخلاق اسلامی و فرهنگ امام است اما از سوی دیگر رفتن به سوی تحجر بازگشت از هویت انقلاب اسلامی است.
سید حسن خمینی ادامه داد: تردید نکنید هویت انقلاب اسلامی هیچ نسبتی با تحجر ندارد و متحجرین هیچ نقشی در تحولات انقلابی نداشتند.
انقلاب به همان میزان که از ولنگاری دور است از تحجر هم به دور است
یادگار امام راحل با بیان اینکه متحجرین مانع حرکت انقلابیون مسلمان در پیش از انقلاب بوده اند، افزود: انقلاب به همان میزان که از ولنگاری دور است از تحجر هم به دور است. توجه به بعد تحجر ستیزانه انقلاب از ارکان فرهنگ انقلاب است و همین جاست که امام می گویند می خواهم فدا شوم و در این مسیر جان و آبرویم را بدهم. چرا که حرکت در این مسیر برای متدینین دشوارتر است.
سید حسن خمینی با بیان اینکه مبارزه با تحجر به این معنا نیست که سر به بالین ولنگاری و بی هویتی بگذاریم حدود تشخیص ولنگاری را شریعت ذکر کرد و یادآور شد: مبانی این حوزه فتاوا و رفتار امام است و مجموعه این فتاوا قابلیت انطباق در حوزه های مختلف فرهنگ را دارد.
اهالی فرهنگ خود را بازیچه دست دیگران قرار ندهند
تولیت آستان امام خمینی (ره) با تأکید بر اینکه اهالی فرهنگ نباید خود را بازیچه دست دیگران قرار دهند و باید هویت خود را بشناسند، گفت: اهالی فرهنگ خط معتدل خود را در میان دوگانه تحجر و ولنگاری ادامه دهند.
اگر مرد راه نیستید وارد نشوید
وی با توصیه اکید بر اینکه اگر مرد راه نیستید وارد نشوید،گفت: هر کاری نیازمند ایستادگی است و اگر امروز نام پیامبر بزرگ اسلام نیز بر مأذنه ها باقی مانده است به خاطر تحمل سختی ها و دشواری های فراوان بوده است.
سید حسن خمینی ادامه داد: کسی نمی تواند بگوید من نمی توانم بیاستم چرا که در این صورت نباید کار را می پذیرفت. در تمام حوزه های سیاسی،اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و ... ارزش انسان ها در میزان ایستادن آنها است.
وی یادآور شد: در دوران مختلف مدیریت وزارت ارشاد نام نیک برای کسانی باقی مانده است که روی عقیده شان ایستادند دوره های مختلف مسئولیت می آیند و می روند اما آنچه مهم است این است که انسان در آنچه صحیح می داند ثابت قدم باشد.
یادگار امام (ره) با بیان اینکه در عرصه فرهنگ تعامل وجود دارد اما اضمحلال خیر، گفت: نباید در فرهنگ های دیگر ذوب شویم و اوضاع به گونه ای شود که دیگر فرهنگ ایرانی و اسلامی و شیعی نداشته باشیم، بلکه وقتی کسی به فرهنگ این جامعه نگاه می کند باید آن را دارای هویت و آیتم های فرهنگی خاص خود ببیند.
یادگار امام راحل با هشدار به اینکه مراقب باشیم به اضمحلال فرهنگی دچار نشویم و در فضای فرهنگی جهانی ذوب نشویم، افزود: این نه بدان معنا است که تبدیل به جزیره ای منفک از جهان شویم و نه به این معنا است که جزیره ای غرق در آب شویم اما حفظ تناسب در چنین وضعیتی دشوار است.
تأکید بر شناخت توانایی ها و ضعف های فرهنگی ایران
سید حسن خمینی با تأکید بر شناخت توانایی ها و ضعف های فرهنگی ایران گفت: در بعد مردم شناسی مهربانی مردم ایران و کینه جو نبودن آنها از نکات مثبت و بسیار مهم است اما از سوی دیگر سستی و پشت کار کم از ضعف های ما است که باید اصلاح شود.
وی با بیان اینکه توانمندی هایمان را باید در تعامل با دیگران صادر کنیم و از همین طریق ضعف های خود را نیز جبران کنیم، گفت: بحمد الله انقلاب اسلامی ایران یک انقلاب فرهنگی است و کارهای بسیار بزرگی در حوزه فرهنگ انجام شده که قطعا در آینده دوره ای طلایی یا آغاز دوره ای طلایی را خواهیم دید که از جمله آن می توان به حوزه شعر اشاره کرد.
یادگار امام با بیان اینکه نباید از نقاط ضعف غافل شد، گفت: آدمی با یک چشم، امیدوارانه توانمندی های خود را می بیند و با چشم دیگر، نقادانه به مشکلات و ضعف های خود می نگرد تا بتواند مسیر خود را به جلو ببرد و دستگاه فرهنگی نقش مهمی در این راه دارد.
دروه شکوفایی وزارت ارشاد با تاکید بر توانمندیهای صالحی امیری
سید حسن خمینی گفت: به دوره مدیریتی دکتر صالحی بسیار امیدوارم و آرزومندم که مجموعه این وزارت خانه دوره ای توأم با شکوفایی بیشتر را در پیش داشته باشد.
یادگار امام همچنین در این دیدار با تبریک اولین روز وزارت دکتر صالحی امیری و اعتماد رئیس جمهور و نمایندگان مجلس به وی گفت: آقای صالحی را از سال های بسیار دور می شناسم و بی شک هویت فرهنگی، ارتباط، تحصیل و شناخت ایشان نسبت به عرصه فرهنگ، اعتقاد به اعتلای نظام جمهوری اسلامی، ایمان به امام راه امام و اندیشه های متعالی ایشان، توانمندی مدیریتی و تجربیات خوب در حوزه های مختلف سرمایه خوبی برای ایشان و مجموعه وزارتخانه است.
قدردانی از تلاش های علی جنتی
یادگار امام خمینی (ره) همچنین با قدردانی از تلاش های آقای علی جنتی وزیر سابق فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: مبارزات ایشان در قبل از انقلاب و تلاش های سال های پس از انقلاب را از یاد نبریم.
سید حسن خمینی ابراز امیدواری کرد که هرجایی که جنتی هست روزهای خوبی در انتظارش باشد.