«آزار و اذيت غير اخلاقي دختر 18 ساله توسط پسر 7 ساله!» اين عنوان آنقدر عجيب هست که هر کاربر اينترنت و مشتري هميشگي اخبار سايتها و پايگاههاي اينترنتي را وسوسه کند براي کليک کردن و خواندن خبر. گزارشي عجيب از شيطنتهاي غيرعادي پسري 7 ساله که شايد اين سوال را در ذهن بعضي از خوانندگان خبر ايجاد کرده باشد؛ اين خبر واقعي است؟!
«باورتان ميشود كودك هفت ساله به جرم مزاحمت براي نواميس محاكمه شود؟ پسرم ساسان زندگي ما را سياه كرد. او بچه آدم نيست، بچه شيطان است. ديگر حاضر نيستم حتي يك روز او را نگه دارم. هيچ شباهتي با بچههاي عادي ندارد.» مادر اين پسر 7 ساله او را اينگونه توصيف کرده است. کودکي که در 2 سالگي قاب عکس به سوي مادربزرگش پرتاب کرده، در مهد کودک بچههاي ديگر را کتک زده و حتي يک بار مهد را آتش زده، در 6 سالگي سه روز از خانه فرار کرده و ادعا کرده براي تعطيلات به شمال رفته و در نهايت به جرم آزار يک دختر 18 ساله و پيدا شدن يک بسته حشيش در جيبش، توسط پليس دستگير شده و قرار است به کانون و تربيت تحويل داده شود.به گزارش مهر,اين سوژه ميتواند توجه خبرنگاران زيادي را به خود جلب کند. حتي روانشناسان و روانپزشکان را با سوژه اي تازه رو به رو کند. اما گزارشي که در آخرين هفته تيرماه جزو پربيننده ترين خبرهاي برخي سايتها بوده و به سرعت منتشر شد، منبع مشخصي ندارد. ضمن اينکه گزارش روي خروجي سايتهاي معتبر خبري هم قرار نگرفته است. اما همچنان پربازديد است و نظرات زيادي برايش ثبت شده است و هربار جست و جو مشخص ميکند که خبر در ديگر پايگاههاي اينترنتي هم منتشر شده و البته تعجب و حيرت خوانندگانش را در پي داشته که خواستار انتشار اخبار بيشتر از اين کودک هستند!منبع خبر «شبکه علمي دانشجويان ايران» اعلام شده است اما ميان سايتهاي خبري کشور، چنين نامي پيدا نميکنيم. بالاخره پيگيري هايمان ما را به يک فروم اجتماعي ميرساند و يکي از اولين سايتهايي که اين خبر را منتشر کرده بود، منبع خبرش را يادداشت يکي از کاربران عضو يک شبکه اجتماعي داخلي عنوان ميکند.به نظر ميرسد همه کساني که اين گزارش را خوانده اند به نوعي فريب خورده اند! گزارش زندگي عجيب اين کودک، دي ماه سال 89 در اين فروم اجتماعي منتشر و منبع هم همان «شبکه علمي دانشجويان ايران» ذکر شده است و حالا بعد از حدود سه سال باز روي سايتها قرار گرفته و لايک و کامنت جمع ميکند!گزارشي که به نظر ساخته و پرداخته ذهن است و با توجه به تکرار عنوان «کودک شيطان»، بعيد نيست هدفهاي ديگري هم داشته باشد!
ساختن هيولا از يک کودک
«از اين کودک هيولايي ساخته اند که مانند خلافکاري 50 ساله است!» اين را دکتر کتايون خوشابي روانپزشک کودک و نوجوان ميگويد وقتي جزئيات خبر و گزارش را از ما ميشنود. او چنين موردي را کاملا بعيد ميداند و ميگويد: «چطور کودکي با اين سن و سال اين قدر خلاف کرده است؟ از سوي ديگر چطور يک دختر 18 ساله نتوانسته در برابر يک کودک 7 ساله از خود دفاع کند؟ همين تناقضها نشان ميدهد که احتمالا خبر پايه و اساسي ندارد.»او معتقد است اگر با احتمال پايين در نظر بگيريم خبر درست است، انتشار آن به ضرر کودک تمام ميشود و اوضاع را پيچيده تر ميکند: «در صورتي که کودکي مرتکب چنين کارهايي شده باشد بايد مورد بررسي قرار بگيرد و انتشار خبر و گزارش در موردش تنها او را مانند متهمي بزرگسال مطرح ميکند در صورتي که پدر و مادر مقصر اصلي هستند که نتوانسته اند از او مراقبت کنند. چنين کودکي بايد به عنوان قرباني مورد حمايت قرار گرفته و اگر بيمار است تحت درمان قرار بگيرد.»مطرح کردن دليلي چون بلوغ زودرس هم نميتواند توجيه مناسبي براي رسانه اي شدن چنين خبري باشد. به گفته دکتر خوشابي بلوغ زودرس علايم خاصي دارد که آزمايشها و بررسيهاي روان پزشکان و روانشناسان بايد آن را مشخيص کند. ضمن اينکه کارهاي اين کودک ناشي از مشکلات رفتاري است و نه بلوغ زود رس. او ميگويد:« شايد بشود گفت کودکي که چنين مشکلاتي دارد بيش فعال است که آن هم بايد بررسي شود و به هر حال نبايد جوي ساخته شود که عليه کودک و به ضرر او باشد. »
خبرهاي دروغ، داستان سراهاي ماهر
مرگ ابوالفضل پورعرب، ازدواج ستاره سينما با دروازه بان يکي از تيمهاي معروف پايتخت، پيدا شدن موجودي عجيب در ساحل خليج فارس، عروسكهاي جاندار که به كمك علم مهندسي ژنتيك ساخته شده اند، ميزان داراييهاي عادل فردوسي پور، مصاحبه خيالي يکي از خبرگزاريها با مورينيو و پسري که ماري در سرش زندگي ميکند، چند نمونه از خبرهايي هستند که در فضاي اينترنت و حتي در برخي خبرگزاريهاي رسمي منتشر شدند، بارها خوانده شده و به اشتراک گذاشته شدند در حالي که پايه و اساسي نداشتند و به اصطلاح خودماني دروغ بودند.اينترنت با سرعت بالاي انتقال اخبار و اطلاعات که بيشتر اوقات به کمک شهروندان اين دنياي مجازي ميآيد، گاهي هم ميتواند با خبري دروغين که گاهي در سطح جهان منتشر ميکند به اصطلاح همه را سرکار بگذارد و حتي دردسر ايجاد کند.خوردن لايک و انتشار زياد يک خبر دليل مناسبي براي واقعي بودن آن نيست و بهتر است بپذيريم که اينترنت اين روزها خانه مناسبي براي خيال پردازها و داستان سراهاست...