وی افزود: تاریخ به خصوص تاریخ جدید از جمله بحث جنگ تحمیلی و برخی دیگر از حوادث به ما یاد داد که ما نمی توانیم چشم به دست دیگران بدوزیم. ما کشور مستقل هستیم و تصمیماتمان از قدرت مردم خودمان منشا می گیرد.
وی تاکید کرد: یکی از شعارهای اصلی انقلاب اسلامی موضوع استقلال بوده و ما با تمام توان از این اصل دفاع می کنیم.
وی گفت: ما در بحث موشکی و سایر مسائل دفاعی نه به عنوان ابزار از آنها استفاده می کنیم نه اینکه بخواهیم پیامی را بدهیم یا چیز دیگری را رقم بزنیم بلکه این اقدامات را براساس منافع خودمان و زمانبدی مشخصی که وجود دارد انجام می دهیم.
این دیلپمات ارشد کشورمان ادامه داد: آزمایش موشکی اگر اتفاق افتاده باشد برای فرستادن نشانه ای به هیات حاکمه آمریکا نیست چرا که ما از دولت جدید آمریکا و دولت های پیشین آمریکا شناخت داریم و سوابق چند دهه آنها برای ما مشخص است و در همین چارچوب نیازی به محک زدن آنها نداریم.
وی با اشاره به اقدامات اخیر ترامپ و موضع گیری هایی که از سوی جهانیان در برابر این اقدامات صورت گرفته است گفت: کار ترامپ از محک زدن گذشته است و ما نیازی به محک زدن نداریم. شناخت دقیق و عمیقی از طرف مقابل داریم و آنچه که رخ می دهد براساس برنامه ریزی است که انجام شده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در ادامه صحبتهای خود در مورد سفر آتی عباس عراقچی معاون وزیر خارجه به مسکو با محوریت برجام و اینکه آیا این امکان وجود دارد که با توجه به رابطه به ظاهر حسنه میان ترامپ و پوتین دولت روسیه در ارتباط با برجام با ترامپ صحبت کند و یک نوع میانجیگری داشته باشد گفت: مقامات وزارت خارجه براساس ماموریت کاری شان به نقاط مختلف سفر می کنند و با مقامات آن کشورها براساس موضوعاتی که پیش می آید گفتوگو و رایزنی انجام می دهد.
وی با بیان اینکه ما در مورد مساله هسته ای با روسیه مکررا رایزنی و گفتوگو داشته ایم و روز گذشته نیز فرستاده ویژه آقای پوتین در تهران بود و با دبیر شورای عالی امنیت ملی دیدار و رایزنی کرد گفت: سفر مورد اشاره نیز می تواند در چارچوب همکاری ها و رایزنی ها بین دو طرف انجام شود و من اکنون در مورد تاریخ این سفر و چگونگی آن صحبتی نمی کنم.
وی به مسائل منتشر شده در ارتباط با رابطه ترامپ و پوتین اشاره کرد و گفت: آنچه که در این زمینه مطرح می شود را گمانه زنی می دانم باید کمی صبر کرد.
وی در مورد برخی مباحث مبنی بر اینکه ممکن است این سفر به کشور سومی مربوط باشد اظهار کرد: این مباحث قابل توجیه و قابل فهم نیست و با آن موافق نیستم.
وی همچنین در پاسخ به این سوال که روز گذشته نماینده رئیس جمهور روسیه به تهران سفر کرده و اینکه محور رایزنی ها و گفتوگوهای وی با علی شمخانی چه بوده است، گفت: آنچه که می توانم بیان کنم این است که سفر انجام شده در ادامه رایزنی های مستمر و منظم و متوالی است که بین ما و روسیه طی دوران اخیر به خصوص در مورد بحث سوریه وجود دارد. در این گفتوگوها و رایزنی ها آخرین تحولات سوریه و مسائلی که پیش رو است مورد بحث و گفتوگو قرار گرفت. تفاهماتی حاصل شد.
وی ادامه داد: امیدواریم تفاهمات انجام شده و همچنین تفاهماتی که در اجلاس های مسکو و آستانه به وجود آمد در پیشبرد مسائل پیش رو در ارتباط با بحث سوریه موثر باشد و مسیری که سه کشور ایران، روسیه و ترکیه با هم آغاز کرده اند به خوبی پیش برود و در حقیقت ما بتوانیم در جهت تثبیت و استقرار آن کمک بهتری داشته باشیم.
سخنگوی وزارت خارجه کشورمان در ادامه نشست مطبوعاتی خود با خبرنگاران در ارتباط با نشست کارشناسی اجلاس آستانه و اینکه آیا در مورد مواضع ایران در ارتباط با موضوع سوریه و حکومت بشار اسد تغییری ایجاد شده است، گفت: در مواضع جمهوری اسلامی ایران در ارتباط با سوریه تغییری به وجو نیامده و تغییری نخواهد کرد و به روندی که در اجلاسهای مسکو و آستانه داشتیم ادامه میدهیم.
سخنگوی وزارت خارجه کشورمان در ادامه نشست مطبوعاتی خود با خبرنگاران در ارتباط با نشست کارشناسی اجلاس آستانه و اینکه آیا در مورد مواضع ایران در ارتباط با موضوع سوریه و حکومت بشار اسد تغییری ایجاد شده است، گفت: در مواضع جمهوری اسلامی ایران در ارتباط با سوریه تغییری به وجود نیامده و تغییری نخواهد کرد و به روندی که در اجلاسهای مسکو و آستانه داشتیم ادامه میدهیم.
وی در مورد اجلاس ژنو نیز اظهار کرد: تا برگزاری این اجلاس زمان باقی مانده و نمیتوانیم پیشبینی دقیقی در حال حاضر در مورد اینکه این اجلاس چگونه و در چه شرایطی برگزار خواهد شد پیشبینی دقیقی داشته باشیم. باید منتظر برگزاری این اجلاس بود و در مورد آن نیز با توجه به شرایطی که در پیشرو داریم تصمیم میگیریم که چگونه در ژنو عمل کنیم.
قاسمی بار دیگر تاکید کرد: سرنوشت سوریه را مردم سوریه تعیین میکنند. ما از تمامیت ارضی و حاکمیت سوریه دفاع میکنیم. استقرار صلح و ثبات، امنیت و تحقق خواسته مردم سوریه آن چیزی است که ما میخواهیم و در واقع ایدهآل ما برای سوریه است.
این دیپلمات ارشد کشورمان در مورد موضعگیریهای اخیر مقامات آمریکایی در ارتباط با فعالیتهای دفاعی و موشکی ایران و همراهی برخی از کشورهای منطقه با اظهارات تند مقامات واشنگتن علیه ایران، اظهار کرد: آنچه که در مورد مبحث موشکی ایران مطرح میشود مساله داخلی ایران است. این موضوع به دولت، حاکمیت و ملت ایران مربوط میشود. ما در مورد منافع و مصالح ایران خودمان تصمیم میگیریم و نیازی به مشورت با دیگران در این ارتباط نداریم.
وی با اعتقاد بر اینکه دولت جدید آمریکا با استقرار کامل همچنان فاصله دارد و به شکل قابل قبولی که انتظار میرود هنوز دولت مستقری در این کشور وجود ندارد، تصریح کرد: در این مدت صحبتهایی که از مقامات آمریکایی نقل شده ضد و نقیض بوده است. برخی از این صحبتها غیردوستانه، خصمانه و حتی تهدیدآمیز بوده است. ما از اینگونه صحبتها تعجب نمیکنیم و خیلی هم برای ما مهم نیست.
قاسمی با بیان اینکه ما به اینگونه سخنان عادت کردهایم و بیش از سه دهه است که دولتهای مختلف در آمریکا سخنانی اینگونه علیه ایران بیان کردهاند، گفت: ولی باید توجه داشت که واقعیت در زمان مناسبش شرایط خود را به دیگران تحمیل خواهد کرد. ما منتظر هستیم که وضعیت به جلوتر برود تا بتوانیم ارزیابی دقیقتری از دولت آمریکا داشته باشیم. باید صبر کرد و خیلی عجولانه صحبت نکرد.
سخنگوی وزارت خارجه تاکید کرد: باید منتظر ماند و دید که دولت آمریکا در عمل در مورد مسائل داخلی خود، جهان و بینالمللی چگونه عمل میکند. باید صبور بود، کمتر صحبت کرد و بیشتر تماشا کرد.
خبرنگار دیگری از این دیپلمات ارشد کشورمان بار دیگر در ارتباط با نشست آستانه و همچنین اخبار منتشر شده مبنی بر حضور نماینده اردن در این نشست پرسید که قاسمی در پاسخ تصریح کرد: اجلاس آستانه که اکنون در حال برگزاری است یک اجلاس کاملا کارشناسی و فنی است. وظیفه تعیین شده برای آن ایجاد هماهنگیهای اولیه و لازم برای ایفای نقش برجستهتر و حساستر در تثبیت آتشبس و حفظ آن در سوریه است و این گفتوگوها بین هیات کارشناسی ایران، روسیه و ترکیه در جریان است. در مورد حضور دیگران اطلاعی ندارم و صحبتی که شما در مورد حضور اردن مطرح کردید بحث جدیدی است.
سخنگوی وزارت امور خارجه که در ابتدای این نشست فرا رسیدن سی و هشتمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی را تبریک گفت، در پاسخ به این سوال که ایران در ارتباط با تحریمهای جدید آمریکا علیه تهران اعلام کرده که اقدام متقابل خواهد کرد و در حال حاضر این اقدام متقابل در چه مرحلهای قرار دارد، گفت: همانطور که در بیانیه وزارت خارجه نیز بیان شد ما در مقابل اقدامات غیرمنصفانه و غلط واشنگتن واکنش خواهیم داشت و یکی از تصمیمات در این ارتباط انجام برخی از اقدامات خاص از سوی تهران بوده است.
وی گفت: در همین چارچوب ما اعلام کردهایم که موسسات و شرکتهای آمریکایی که در کمک به گروههای تروریستی تکفیری از جمله داعش و سرکوب مردم مظلوم فلسطین به وسیله رژیم صهیونیستی نقش داشتهاند را در لیست تحریم قرار خواهیم داد. این موضوع در حال بررسی است، مراحل پایانی خود را طی میکند و فکر میکنم که به زودی لیستی از این افراد و شرکتها را منتشر خواهیم کرد و آن را به صورت رسمی اعلام میکنیم.
خبرنگار دیگری در این نشست به سفر بنیامین نتانیاهو نخستوزیر رژیم صهیونیستی به انگلستان اشاره کرد و اینکه او گفته درصدد است ائتلاف سهگانهای را متشکل از آمریکا، رژیم صهیونیستی و انگلستان علیه ایران شکل دهد که سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ گفت: البته اگر آقای نتانیاهو را جوان بدانیم باید گفت آرزو بر جوانان عیب نیست البته نمیدانم این صحبت چقدر برای وی مصداق دارد ولی موضوع این است که آنها همواره این آرزو را داشتهاند و در طول حیات خود سعی کردهاند که علیه منافع ایران و مردم مظلوم فلسطین یارگیری کنند و تلاشهایی را در این چارچوب داشتهاند.
قاسمی تصریح کرد: آنها فکر میکنند که فرصتی به وجود آمده و میخواهند از فرصت به وجود آمده استفاده کنند ولی در مورد اینکه آیا آنها میتوانند به این ائتلاف دست پیدا کنند یا نه، من فکر نمیکنم که چنین چیزی محقق شود و اینها آرزوهای خام و خیال رژیم صهیونیستی است. شرایط ایران، منطقه و جهانی چنین اجازهای به آنها نمیدهد و از دیگر سو فکر میکنم در سایر کشورها نیز عقلای قوم زیاد هستند و آنها با دقت و خردورزی بیشتر جایگاه ایران، جهان اسلام و رژیم صهیونیستی را بررسی میکنند.
وی تصریح کرد: اینگونه تلاشها از سوی مقامات رژیم صهیونیستی غیرطبیعی نیست و بیشتر آب در هاون کوبیدن است و این امیدواری وجود ندارد که آنها بتوانند به اهداف خبیثانه خود دست پیدا کنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد اظهارات ترازا می نخستوزیر انگلستان علیه ایران در نشست شورای همکاری خلیجفارس در بحرین و همچنین سفر اخیرش به آمریکا، گفت: ایشان مواضعی غلط، نابجا و بیربطی در سفر به بحرین داشتند. ما به این مواضع اعتراض سیاسی خود را داشتیم و فکر میکنیم این نوع برخوردها غیرواقعبینانه و تا حدی فرصتطلبانه است که تحت شرایط خاصی اتفاق میافتد و بعید میدانم که انگلیسیها در این چارچوبی که صحبت میشود اقدام کنند. آنها بیشتر از دیگر کشورهای آن منطقه به مسائل جهان اسلام و منطقه آشنا هستند و به نظر میرسد وضعیت بحرانی انگلیس بعد از خروجشان از اتحادیه اروپا و حوادثی که بر آنها مترتب شده آنها را مجبور کرده که گرایش صوری به درآمدهای نفتی برخی از کشورهای حوزه خلیجفارس و همچنین دولت جدید آمریکا داشته باشند تا آنچه را که از دست دادهاند به نوعی به دست بیاورند و جلوی ضرر را بگیرند.
قاسمی تاکید کرد: فکر نمیکنم آنها بتوانند در ادامه واقعیتهای موجود منطقه را نادیده بگیرند و نگاه تک بعدی داشته باشند. آنها به جایگاه ایران در منطقه و جهان آشنا هستند.
وی در ارتباط با آخرین پیگیریها و اقدامات در ارتباط با بازگشایی سفارت ایران و کانادا در دو کشور، اظهار کرد: من چیز جدیدی در این مورد ندارم که اضافه کنم. تحول خاصی در روند تاسیس و بازگشایی دفاتر حفاظت منافع دو کشور اتفاق نیفتاده است. در وضعیت قبلی هستیم و منتظریم که ببینیم وضعیت به کجا میرسد.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: امیدواریم که تلاشهای دو طرف بتواند به نقطه مطلوبی برای مردم دو کشور منجر شود.
خبرنگار دیگری به سفر هفته گذشته وزیر امور خارجه فرانسه به تهران و همچنین همزمانی آن با برگزاری مانور نظامی فرانسه در آبهای خلیجفارس اشاره کرد و از سخنگوی وزارت امور خارجه پرسید که چرا این دو اتفاق به صورت همزمان بوده و ایران به صورت رسمی و علنی در دیدارهایی که با وزیر خارجه فرانسه صورت گرفته به مانور نظامی این کشور در آبهای خلیجفارس اعتراض نکرده است که قاسمی در پاسخ گفت: ما علاقهمند هستیم که خلیجفارس یک منطقه امن و دور از تنش سیاسی باشد. یک نقطه باثبات باشد، محلی برای تثبیت و ثبات امنیت کشورهای منطقه باشد و شاهد این نوع اتفاقات به صورت رزمایش و مانورهای نظامی نباشیم.
وی گفت: واقعیت این است که کشورهای مختلف از اینگونه رزمایشها در نقاط مختلف جهان دارند و این نوع اتفاقات از پیش تعیین شده است و اینگونه نیست که یک دفعه انجام شود و باید هماهنگی در ارتباط با آن صورت بگیرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: آنطور که در خبرها آمده این مانور در آبهای بحرین برگزار شده و از دیگر سو سفر وزیر خارجه فرانسه به تهران نیز از قبل تعیین شده بوده است. آنچه که اتفاق افتاده را مساله پیچیده، عجیب و غریبی نمیدانیم اگرچه قابل سرزنش است هم برای دولتی که در آنجا و در این آبها اقدام به مانور نظامی کرده و هم دولت بحرین که تصور میکند که با دعوت یک کشور از یک نقطه جهان به این نقطه میتواند بر اتفاقات داخلی کشور خود سرپوش بگذارد. ما دیدگاههای خود در این ارتباط را از کانالهای مختلف ابراز کرده و میکنیم. با حساسیت تحولات در منطقه از جمله در حوزه خلیجفارس و دریای عمان را پیگیری میکنیم. هر حرکتی را بر اساس امنیت و منافع خودمان سنجش میکنیم و در مورد آن برخورد مقتضی خواهیم داشت.