ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

مینو خالقی - «صلح پایدار تنها زمانی ممکن است که طرفین به هزینه‌های تنش‌آفرینی بیشتر از منافع آن بیندیشند»، شاید بیش از هر زمان دیگری درباره رابطه ایران و آمریکا، خصوصا در شرایط فعلی، مصداق داشته باشد.
روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

محمدمهدی محمدی - اقتصاد دیجیتال با تعریف سازوکارهای اقتصادی مبتنی بر داده و فناوری، به یکی از مهم‌ترین عناصر ساختار اقتصادی جهانی تبدیل شده است. این مفهوم نه تنها شامل تجارت الکترونیک می‌شود، بلکه به تمامی ابعاد استفاده از فناوری‌های دیجیتال در زندگی روزمره، از مبادلات مالی تا ارتباطات، پرداخته و تأثیر قابل توجهی بر رفتارهای اجتماعی، فرآیندهای مدیریتی و ساختارهای زیرساختی جوامع دارد. با پیشرفت‌های مداوم و ظهور فناوری‌های نوآورانه، به‌ویژه در حوزه‌های هوش مصنوعی، بیگ دیتا، اینترنت اشیاء و بلاک‌چین، تحولات عمیق‌تری در بازارهای جهانی و شکل‌گیری مدل‌های کسب‌وکار جدید مشاهده می‌شود.
دوشنبه ۳۰ تير ۱۴۰۴ - 2025 July 21
کد خبر: ۸۰۰۸۶
تاریخ انتشار: ۱۵ خرداد ۱۳۹۶ - ۱۵:۳۱
آسمان ایران آخرین امید همسایه جنوبی

قطر تنها راه تنفس خود را حفظ می‌کند؟

صبح امروز در اقدامی عجیب سران چهار کشور عربستان سعودی، امارات متحده عربی، بحرین و مصر اعلام کردند تمام روابط سیاسی و اقتصادی خود را با قطر متوقف می‌کنند. روابطی که به نظر می‌رسد در آینده‌ای نه چندان دور تاثیراتی جدی در تبادلات اقتصادی منطقه از خود نشان خواهد داد.
تدبیر24»در کنار منابع غنی نفت و گاز قطر، این کشور در حوزه دریایی و هوایی نیز در طول سال‌های گذشته عملکرد قابل دفاعی داشته است. عملکردی که حالا و با محدود شدن تردد کشتی ها و هواپیماهای این کشور در منطقه احتمالا مشکلات جدی برای مدیریت آنها به وجود خواهد آورد.

با توجه به اینکه از نظر موقعیت جغرافیایی، قطر برای ارتباط با کشورهای شمالی و غربی خود مسیری بهتر از آسمان عربستان سعودی و سپس مصر ندارد با توقف ارتباطات اقتصادی باید هواپیماهای این کشور مسیری دیگر را انتخاب کنند.

طبق برآوردهای صورت گرفته در حال حاضر تنها شرکت هواپیمایی قطر ایرویز با داشتن بیش از ۲۰۰ هواپیمای فعال و سفارش حدود ۲۰۰ فروند هواپیمای جدید به عنوان یکی از بزرگ‌ترین ایرلاین‌های جهان فعالیت می‌کند و به ۱۵۰ مقصد بین‌المللی تردد دارد که بخش قابل توجهی از آنها به اروپای غربی و ایالات متحده آمریکا مربوط می‌شود.

با محدودیت‌های جدی که در مسیر تردد هواپیماهای قطری به وجود آمده به نظر می‌رسد عبور از آسمان ایران بهترین و در عین حال تنها گزینه آنها خواهد بود. هرچند که در این بین آسمان عراق نیز برای قطری‌ها در دسترس است اما مشکلات سیاسی و ناامنی‌هایی که در این کشور وجود دارد ترجیح مسوولان اقتصادی قطر را به سمت ایران خواهد آورد. موضوعی که در عین حال که برای کشور منابع مالی جدید به وجود می‌آورد نفوذ ایران را نیز در عرصه اقتصادی منطقه بالا خواهد برد.

در کنار آن عبور کشتی ها و نفت کش‌های قطری نیز در منطقه با محدودیت‌هایی مواجه خواهد شد. هرچند عبور از آب های آزاد برای این کشور ممکن است اما همکاری‌های تجاری و اقتصادی با بنادر منطقه در حال حاضر جزو گزینه‌های قطر نخواهد بود و از این رو ایران می‌تواند در حوزه ترانزیت و ترانشیب دریایی به عنوان محور تعامل اقتصادی قطر در منطقه خود را معرفی کند.

هرچند هنوز دولت قطر برنامه ‌ریزی‌های جدید اقتصادی خود را اعلام نکرده، اما قطعا در هر برنامه‌ای که مطرح شود نام ایران به عنوان یکی از اصلی‌ترین شرکای تجاری و منطقه‌ای دوحه مطرح خواهد شد.

برچسب ها: قطر آسمان ایران
بازدید از صفحه اول
sendارسال به دوستان
printنسخه چاپی
نظر شما: