ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

مینو خالقی - «صلح پایدار تنها زمانی ممکن است که طرفین به هزینه‌های تنش‌آفرینی بیشتر از منافع آن بیندیشند»، شاید بیش از هر زمان دیگری درباره رابطه ایران و آمریکا، خصوصا در شرایط فعلی، مصداق داشته باشد.
روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

محمدمهدی محمدی - اقتصاد دیجیتال با تعریف سازوکارهای اقتصادی مبتنی بر داده و فناوری، به یکی از مهم‌ترین عناصر ساختار اقتصادی جهانی تبدیل شده است. این مفهوم نه تنها شامل تجارت الکترونیک می‌شود، بلکه به تمامی ابعاد استفاده از فناوری‌های دیجیتال در زندگی روزمره، از مبادلات مالی تا ارتباطات، پرداخته و تأثیر قابل توجهی بر رفتارهای اجتماعی، فرآیندهای مدیریتی و ساختارهای زیرساختی جوامع دارد. با پیشرفت‌های مداوم و ظهور فناوری‌های نوآورانه، به‌ویژه در حوزه‌های هوش مصنوعی، بیگ دیتا، اینترنت اشیاء و بلاک‌چین، تحولات عمیق‌تری در بازارهای جهانی و شکل‌گیری مدل‌های کسب‌وکار جدید مشاهده می‌شود.
شنبه ۰۴ مرداد ۱۴۰۴ - 2025 July 26
کد خبر: ۹۱۹۹۲
تاریخ انتشار: ۱۷ مهر ۱۳۹۶ - ۰۸:۰۸

خروج از برجام و انزوای قطعی آمریکا

وزیر امور خارجه ایران، محمدجواد ظریف در مصاحبه با نشریه‌ای آمریکایی اعلام کرد که ایران درحال بررسی سناریو‌های مختلف در رابطه با برجام و واکنش‌های اتحادیه اروپا به لغو احتمالی این توافق از سوی رئیس‌جمهور ‌آمریکااست.
تدبیر24»همچنین سخنگوی کاخ سفید نیز اعلام کرده ترامپ به دنبال یک استراتژی مهم برای مقابله رفتارهای ایران است. اما نکته مهم آن است که یوکیا آمانو در سخنرانی تامل برانگیزی اعلام کرده هر زمان که لازم باشد برای دسترسی به سایت‌های نظامی ‌ایران اقدام خواهد شد. مجموع این روند نشان می‌دهد که احتمال تأیید پایبندی ایران به برجام از سوی ترامپ بعید خواهد بود. به احتمال زیاد رئیس‌جمهور آمریکا مشورت‌هایی را با مقامات امنیتی این کشور انجام داده تا بتواند اقداماتی برای مقابله با تهران در پیش بگیرد. ترامپ قصد دارد اتهاماتی را به عنوان دلایل عدم پایبندی ایران به برجام اعلام کند. این احتمال وجود دارد که هماهنگی‌هایی میان آژانس و کاخ سفید صورت گرفته تا فشارهایی به ایران وارد شود. به احتمال قوی دونالد ترامپ قصد دارد عدم پایبندی ایران به برجام را اعلام کند که نقض کامل برجام است. هر چند برخی اعتقاد دارند که دیگر طرف‌های برجام باید علیه ترامپ موضع‌گیری کنند اما اتحادیه اروپا، روسیه و چین، در مقابل فشارها و تهدیدات ترامپ سکوت اختیار خواهند کرد. علت اصلی مخالفت ترامپ با برجام در نوع امتیازاتی که طرفین در این موافقت‌نامه به هم داده‌اند نیست بلکه حضور موثر ایران درمنطقه مشکلات زیادی برای سیاست‌های استعماری آمریکا پدید آورده است. در مناطق مختلفی همانند عراق و سوریه ایالات متحده شاهد مقابله قدرتمند ایران با سیاست‌های‌ خود بوده، طوری که حتی در سوریه مجبور شده، حضور اسد در قدرت را بپذیرد. اتهام حمایت ایران از تروریست‌ها در منطقه نیز به همین علت است. این اتهامات در شرایطی مکررا از سوی آمریکا اعلام می‌شود که واشنگتن در حال حاضر بیشترین کمک را به نیروهای تروریست در سوریه صورت می‌دهد. مجموع این وضعیت نشان می‌دهد که آمریکا در تلاش است تا نفوذ خود را گسترش دهد. حتی در صورت خروج آمریکا از برجام، ایران به تعامل خود با کشورهای اروپایی ادامه خواهد داد. ایران بعد از هشدارها و مذاکرات سیاسی با کشورهای درگیر در موافقت‌نامه برجام، در صورت رفتار یکجانبه آمریکا می‌تواند به نقطه قبل از برجام بازگردد و فعالیت‌های هسته‌ای خود را با قدرت بیشتری دنبال کند. آمریکا نیز در صورت خروج از برجام به طور حتم منزوی خواهد شد و ملت‌های جهان به این امر پی خواهند برد که آمریکا نسبت به تعهدات خود پایبند نخواهد بود.


حسن هانی‌زاده،کارشناس روابط بین‌الملل
بازدید از صفحه اول
sendارسال به دوستان
printنسخه چاپی
نظر شما: