ممکن است شما از آن دسته افرادی باشید که اکنون هم غذاهای این چنینی مانند ماهی سالمون، سبزیجات، آووکادو، لبنیات و خشکبار را برای داشتن شکمی تخت در رژیم لاغری شکم خود قرار داده باشید. بر اساس آخرین پژوهشها، چندین خوراکی جدیدِ «شکمکوچککن» به این فهرست اضافه شده است. این غذاها میل شما به کربوهیدرات و انواع دسرها را برطرف و حس چشاییتان را تقویت میکنند. در این مقاله میخواهیم ببینیم که برای لاغری شکم چه بخوریم.
روغن نارگیل
اگر میپرسید که برای لاغری شکم چه بخوریم ، باید گفت مطالعه روی زنان برزیلی نشان داده است که سایز کمر زنانی که طی یک دورهی ۱۲ هفتهای از مکمل روغن نارگیل در رژیم غذایی استفاده کردهاند، کوچک شده است. روغن نارگیل شامل نوعی اسید چربِ اشباع شده به نام اسید لوریک (Lauric Acid) است که در بدن به سرعت تبدیل به انرژی میشود. این یعنی کالری اسید لوریک، پیش از اینکه تبدیل به چربی انباشته شود، میسوزد و تبدیل به انرژی میشود و باعث لاغری شکم شما میشود. لزومی ندارد آن را به شکل قرص مصرف کنید، کافی است روغن نارگیل تصفیه شده را جایگزین روغنهای دیگر در دستور غذایتان کنید.
محصولات خوراکی قرمز یا بنفشرنگ
دومین پاسخی که در جواب به سوال برای لاغری شکم چه بخوریم، میتوان داد این است که بگوییم خوراکیهای بنفش و قرمز! تحقیقات تازهی مجلهی تغذیهی بالینی اروپا (European Journal of Clinical Nutrition) نشان داد زنانی که در یک بازهی زمانی ۳ ساله رژیم غذایی سرشار از محصولات قرمز یا بنفشرنگ مانند انگور، گوجه، بادمجان و کلم دارند، نسبت به زنانی که رژیم غذاییشان بیشتر شامل سبزیجات و میوههای سبز، زرد یا نارنجی بوده است، چربی شکمی کمتری داشتهاند. برخی پژوهشها ادعا میکنند وجود فلاونوئید در برخی از این محصولات مانع جذب چربی میشود یا بر فرآیند چربی سوزی تأثیر گذاشته و باعث لاغری شکم میشود.
سرکه انار
یکی از خوراکیهای مناسب برای رژیم لاغری شکم، سرکه انار است. بنا بر پژوهش محققین کُرهای مصرف ۳۰ میلیلیتر سرکهی انار در زنانِ دچار اضافه وزن به مدت ۸ هفته، باعث کاهش ۳٫۷ درصدی چربی شکمی و در نهایت باعث لاغری شکم در آنها شده است. به گفتهی دکتر کارول جوهانسون (Carol Johnston)، استاد دانشگاه آریزونا، همهی انواع سرکه دارای اسید اَستیک هستند که هم در هضم نشاسته تأثیر دارد و هم آنزیم مؤثر در چربیسوزی را تحریک میکند.
غلات کامل
بر مبنای مطالعهای در دانشگاه تافتز (Tufts University)، کسانی که روزی ۳ پُرس یا بیشتر غلات کامل مصرف میکنند، نسبت به کسانی که کمتر از نیم پُرس غلات کامل میخورند، ۱۰ درصد کمتر چربی شکمی دارند. رهبر این گروه تحقیق، دکتر نیکولا مککُون (Nicola McKeown) میگوید: این مسئله ممکن است به دلیل اثر غلات کامل بر هورمونهای کنترل اشتها و بروز احساس سیری باشد؛ یا به دلیل فیبر موجود در غلات کامل که با تحریک برخی هورمونها، ذخیرهی چربی شکمی را کاهش میدهد. اما نکتهی قابل توجه این است که افرادی که غلات تصفیه شده مصرف کردهاند (انواع نان و شیرینیهای سفید)، کاهشی در چربی شکمیشان نداشتهاند. بنا بر توصیهی دکتر مککون بهتر است غلات تصفیهشده را با غلات کامل مانند برنج قهوهای یا فارو (غذایی تهیه شده از انواع خاصی از گندم) جایگزین کنید.
حبوبات
به گفتهی محققان، بهترین منبع فیبر انواع حبوبات هستند به ویژه عدس، لوبیای سیاه و لوبیای لیما (لوبیای عروس) که در هر نصف فنجان از آنها، ۷ تا ۸ گرم فیبر وجود دارد. سرپرست محققین اُبیسیتی، دکتر کریستن هیرستون (Kristen G. Hairston) معتقد است، لوبیای چشمبلبلی و لوبیا قرمز هم انتخابهای خوبی هستند زیرا به ازای هر نصف فنجان، ۴ تا ۵ گرم فیبر دارند.
دانه چیا
به گفتهی دکتر لیندسی براون (Lindsay Brown)، استاد دانشگاه کویینزلند، که دربارهی اثرات چیا در حذف چربی شکمی مطالعه کرده است، دانهی چیا علاوه بر پروتئین و فیبر حاوی اسید چرب ALA (آلفا لینولنیک اسید) است که مانع احاطه شدن اعضای حیاتی موجود در ناحیهی شکمی توسط چربی میشود. دانههای چیا را میتوان با انواع اسموتی مخلوط کرد، همراه با ماست میل نمود یا از ترکیب آن با شیر بادام، کمی دارچین و عسل، نوعی پودینگ تهیه کرد.
دارچین
برای چربی سوزی شکم دارچین زیاد مصرف کنید. دارچین یکی از مدافعان لاغری شکم است که در کابینت ادویههایتان خواهید یافت. دانشمندان ژاپنی در آزمایشی، چندین موش را تحت رژیم غذایی پرچرب و پرقند قرار دادند، به رژیم غذایی گروهی از موشها روغن دارچین، که عطر و طعم گرم دارچین از آن است، اضافه کردند. پس از یک ماه، موشهایی که ترکیبات دارچین را مصرف کرده بودند، چربی شکمی کمتری داشتند. کارشناسان معتقدند این ماده در از بین بردن تودههای چربی مؤثر است. کری گنز (Keri Gans) نویسندهی «یک تغییر غذاییِ کوچک» توصیه میکند در غذاهای روزانهی خود برای کمی دارچین، به اندازهی یک قاشق چایخوری، جا باز کنید.
زردچوبه
معروف است ادویهی کاری جادویش را از این ادویهی عجیب و مرموز میگیرد. اما از این پس میتوانید به زردچوبه، به چشم یک «کمربند لاغرکننده» هم نگاه کنید! آنطور که مطالعات مجلهی «غذا و گوارش» (Food & Function) میگوید، زردچوبه حاوی مولکولهایی است که با جدا کردن قند از خون و تبدیل آن به انرژی، مانع ذخیرهی آن به شکل چربی در ناحیهی شکم میشوند. کارشناس تغذیه، بروک اَلپرت (Brooke Alpert) توصیه میکند روزانه یک قاشق غذاخوری زردچوبه مصرف کنیم. به پیشنهاد او میتوان به سوپ، ماست یونانی، انواع اسموتی سبز، سبزیجات تَفت داده شده، تخم مرغ و حتی چای، زردچوبه اضافه کرد. نگران نباشید! مقدار کم زردچوبه طعم خاصی ندارد، مخصوصا اگر در غذایی که میپزید طعمهای مختلف وجود داشته باشد.
شکلات تلخ
مانند بسیاری از دشمنان چربی، شکلات حاوی فلاونوئید است؛ به همین دلیل محققین اسپانیایی در پژوهش اخیر خود روی ۱۴۵۸ نوجوان، دریافتند کسانی که شکلات بیشتری مصرف میکنند، کمر باریکتری دارند. دکتر گارسیا، یکی از محققین این پژوهش و استاد دانشکدهی پزشکی دانشگاه گرانادای اسپانیا، میگوید: نوع شکلات مهم نیست اما شکلات تلخ ۷۰درصد، حاوی مقادیر زیاد کاتچین (Catechin)، یکی از انواع فلاونوئیدها هست که بر عملکرد انسولین و تولید کورتیزول (هورمونی که باعث ذخیرهی چربی در ناحیهی شکم میشود) اثر میگذارد. تانیا زوکربرات (Tanya Zuckerbrot)، بنیانگذار رژیم غذاییِ عاملِ F توصیه میکند به جای شیرینیهای معمول در رژیم غذایی، روزانه حدود ۳۰ گرم شکلات تلخِ ۷۰درصد مصرف کنیم. همچنین، شکلات تلخ را میتوانید علاوه بر خوردنیای برای لاغری شکم، به عنوان مادهی انرژیزا در باشگاه و در هنگام ورزش استفاده کنید.
تخم کتان
تخم کتان برای کاهش وزن و چربی سوزی شکم بسیار مفید است. این مادهی خوراکی با فیبر فراوانش به شما احساس سیری میدهد، سرشار از امگا-۳ و لینان (lignan) است که به از دست دادن وزن کمک میکند. وقتی هر قاشق غذاخوری تخم کتان تنها ۳۶ کالری دارد، گنجاندن آن در رژیم غذاییتان کار سادهای است.
فیبر موجود در تخم کتان به اندازهی است که تنها یک قاشق غذاخوری از آن برای اثرگذاری کافی است. پژوهشی در سال ۲۰۱۲ نشان داد فیبر تخم کتان برای کاهش اشتها مفید است. فیبر محلول در تخم کتان فرایند گوارش را کند و از تبدیل شدن گلوکز به قند جلوگیری میکند. تنظیم قند خون به کاهش وزن کمک میکند زیرا قند اضافه همیشه تبدیل به چربی میشود. افزایش قند همچنین با رهاسازی انسولین پیام توقف سوخت چربیهای ذخیرهشده را به بدن میدهد. به علاوه فیبر موجود در تخم کتان حاوی نوعی باکتری خوب است که ممکن است باعث کاهش وزن شود.
امگا-۳ احتمال بروز بیماریهای قلبی-عروقی را کاهش میدهد و بنابر پژوهشی در سال ۲۰۱۳ مصرف بهاندازهی آن مانع چاقی میشود. امگا-۳ با افزایش سطح آدیپونکتین (adiponectin)، هورمونی که توسط سلولهای چربی ترشح میشود و سوختوساز لیپید و گلوکز را تنظیم میکند، به کاهش وزن کمک میکند.
تنها دو مادهی خوراکی حاوی مقادیر فراوان لینان هستند: تخم کتان و کنجد. و میزان لینان موجود در تخم کتان ۷ برابر بیشتر ازکنجد است. لینان با کاهش کلسترول میتواند بروز بیماریهای قلبی-عروقی را کاهش دهید. همچنین خاصیت آنتیاکسیدانی آن با رشد تومورهای سرطانی مقابله میکند، هرچند نیاز به تحقیق بیشتری در این زمینه است. با اینکه پژوهشها اثر لینان بر کاهش وزن را ثابت نکردهاند، ویژگی بالقوهی آن در کاهش سطح گلوکز ممکن است به کاهش وزن کمک کند به این شرط که کالری دریافتی از کالری مصرفی بیشتر نباشد.
مصرف تخم کتان معمولا با عوارض خاصی همراه نیست اما به دلیل برخی ترکیبات فعالش باید برخی نکات احتیاطی را در نظر بگیرید. این مادهی خوراکی ممکن است باعث یبوست یا عوارض دیگری مانند اسهال، باد معده و روده و دردهای شکمی شود. زنان باردار نباید تخم کتان مصرف کنند. اگر دچار دیابت، اختلال خونریزی، انسداد روده، سرطانهای حساس بههورمون یا هر بیماری مزمن دیگر هستید، پیش از مصرف تخم کتان با پزشکتان مشورت کنید.
تخم کتان را در یخچال نگه دارید و تا ۲۴ ساعت پس از آسیاب کردن مصرف کنید زیرا پس از این مدت مواد مفیدش را از دست میدهد. میتوانید در دستور غذاهای مختلف تا ۱۵ درصدِ آرد را با تخم کتان جایگزین کنید اما احتمالا باید مقدار مخمر را افزایش بدهید. با استفاده از تخم کتان به جای تخممرغ و روغن میتوانید میزان کالری غذایتان را کاهش دهید. میتوانید هر ۱ قاشق مارگارین را با ۳ قاشق تخم کتان، و هر تخممرغ را با ترکیبی از ۱ قاشق تخم کتان و ۳ قاشق آب جایگزین کنید.