ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

مینو خالقی - «صلح پایدار تنها زمانی ممکن است که طرفین به هزینه‌های تنش‌آفرینی بیشتر از منافع آن بیندیشند»، شاید بیش از هر زمان دیگری درباره رابطه ایران و آمریکا، خصوصا در شرایط فعلی، مصداق داشته باشد.
روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

محمدمهدی محمدی - اقتصاد دیجیتال با تعریف سازوکارهای اقتصادی مبتنی بر داده و فناوری، به یکی از مهم‌ترین عناصر ساختار اقتصادی جهانی تبدیل شده است. این مفهوم نه تنها شامل تجارت الکترونیک می‌شود، بلکه به تمامی ابعاد استفاده از فناوری‌های دیجیتال در زندگی روزمره، از مبادلات مالی تا ارتباطات، پرداخته و تأثیر قابل توجهی بر رفتارهای اجتماعی، فرآیندهای مدیریتی و ساختارهای زیرساختی جوامع دارد. با پیشرفت‌های مداوم و ظهور فناوری‌های نوآورانه، به‌ویژه در حوزه‌های هوش مصنوعی، بیگ دیتا، اینترنت اشیاء و بلاک‌چین، تحولات عمیق‌تری در بازارهای جهانی و شکل‌گیری مدل‌های کسب‌وکار جدید مشاهده می‌شود.
چهارشنبه ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۴ - 2025 April 23
کد خبر: ۱۱۹۶۲۴
تاریخ انتشار: ۲۷ خرداد ۱۳۹۸ - ۰۸:۱۸

استقبال از رویکرد قاضی القضات

آیت‎الله رئیسی پس از اقدامات گوناگونی که در راستای ارتباط‎‌گیری با نخبگان اجتماعی و سیاسی و اهالی رسانه انجام داده، این بار به سراغ فضای مجازی رفته است.
تدبیر24» آیت‎الله رئیسی که تنها سه ماه از حضورش در مقام ریاست دستگاه قضایی می‎گذرد، پس از اقدامات گوناگونی که در راستای ارتباط‎‌گیری با نخبگان اجتماعی و سیاسی و اهالی رسانه انجام داده، این بار به سراغ فضای مجازی رفته است. موضوعی که همواره بر سر ادامه یا توقف فعالیت آن از سوی بسیاری از مقامات کشور از جمله مسئولان قضایی بحث بوده، اتفاقاً از سوی ابراهیم رئیسی مورد استفاده قرار گرفته و رئیس قوه قضائیه آن را ابزاری برای اصلاحات مورد نیاز در نهاد تحت مسئولیت خود می‎داند. این اتفاق را باید پیروزی فضای مجازی بر وضع موجود دانست. 

آیت‎الله رئیسی با توجه به اهمیت این فضا و اشراف و اطلاعی که از تأثیرگذاری آن دارد طی فراخوانی، ایجاد اصلاح یا تکمیل برخی از رویه‎ها، رویکردها، دستورالعمل‎ها و آیین‎نامه‎ها را به مردم واگذار کرده است و از آنان برای پیشبرد امور راهنمایی می‎خواهد. کاری که او پیش از این نیز در تولیت آستان قدرس رضوی  انجام داده و سعی داشته نظرات کاربران رسانه‎های اجتماعی را مدنظر قرار دهد، اکنون نیز در دستگاه قضایی به کار ببرد.

نگارنده به این موضوع از دید مثبت نگاه می‌‌کنم. چرا که به هر کیفیتی که این تصمیم اجرایی شود، نشان می‎دهد که مسئولان ما به این واقعیت پی برده‎اند که عصر رسانه دگرگونی بنیادینی پیدا کرده و عصر محرمعلی‏ خان‏ها گذشته است. ما دیگر نمی‎توانیم به افراد تکلیف کنیم که چه چیزی را بنویسند و چه چیزی را بخوانند. از سوی دیگر نیز عصر سلطه روابط عمومی‎ها و تشریفات هم پایان یافته است. این روابط عمومی‎ها بودند و البته هنوز هم هستند که به نوع رابطه مردم با مسئولان سمت و سو می‎دهند. این روابط عمومی‏‌ها هستند که انتخاب می‏‌کنند مسئولان کدام سخن را بشنوند و آن را از چه کسی و چه زمانی بشنوند. فضای مجازی دیواره ضخیمی‎ که روابط عمومی‌‌ها به دور مسئولان کشیده بود را بهم ریخت. ابراهیم رئیسی هم جز نخستین مسئولانی است که به اهمیت این موضوع پی برده است. اگر این سامانه آن گونه که در این فراخوان اعلام شده شکل بگیرد، باید آن را به فال نیک گرفت. 

رئیس قوه قضائیه در جایی از این فراخوان گفته‌اند: «اعلام می‌‏کنم تا زمانی که سامانه اختصاصی دستگاه قضایی برای ارتباط دوسویه با مردم و نخبگان در دسترس قرار بگیرد، صفحات متعلق به اینجانب در رسانه‎های اجتماعی یکی از مسیرهای دریافت نظرات مردم خواهد بود.» حتی اگر همین ارتباط یکسویه فعلی را تا فراهم شدن ارتباطی دوسویه در نظر بگیریم، اتفاق مبارکی است.

امیدوارم که آیت‎الله رئیسی به مسئولی تبدیل شود که گوش شنوایی دارد و اگر خروجی آن همان گونه که در این فراخوان آمده ایجاد اصلاح  یا تکمیل برخی از رویه‎ها، رویکردها، دستورالعمل‎ها و آیین‎نامه‎ها باشد، می‎تواند شیوه سنتی را که روابط عمومی‎ها و اطرافیان مسئولان به دورشان همچون حصاری کشیده‎اند، از بین ببرد و به فضای دیجیتالی امروز برساند.

مانند آنچه در مورد رئیس جمهوری امریکا رخ داده است. آقای ترامپ تیم رسانه‎ای ندارد اما از یک فضای مجازی ساده یعنی توئیتر استفاده می‎کند و دنیا را با آن تکان می‎دهد. این نه حاصل قدرت ترامپ است و نه عقل و هوش او. بلکه قدرت دنیای جدید مجازی است که او و بسیاری دیگر از مسئولان را به این سمت سوق داده تا بی‎واسطه با مردم صحبت کنند.


نعمت احمدی؛ حقوقدان
بازدید از صفحه اول
sendارسال به دوستان
printنسخه چاپی
نظر شما: