علت چاقی عده ای در ماه رمضان
ماه رمضان بهترین فرصت برای کاهش وزن و رسیدن به تناسب اندام ایدهآل است اما چرا چاقها در ماه مبارک چاقتر میشوند و لاغرها لاغرتر؟
دکتر محمد صادق کرمانی پزشک و متخصص تغذیه در پاسخ به این سوال می گوید: این امر چهار دلیل دارد اول اینکه تعداد وعدههای غذایی از 5 نوبت به یک یا دو نوبت تبدیل میشود و برای این است که چاقها در ماه مبارک چاق تر می شوند، دوم اینکه معمولاً بعد از افطار، چاقها مشغول خوردن زولبیا، بامیه، باقلوا و... میشوند ولی لاغرها به تماشا اکتفا میکنند. ناگفته نماند که یک عدد زولبیای 100گرمی 450کالری دارد و صدگرم باقلوا 550 کالری است. مجموع کالری صد گرم از این دو شیرینی معادل 1000کاری میشود یعنی 130گرم دنبه در هر روز تولید می شود و اگر 30روز ماه مبارک را در نظر بگیریم، مجموع افزایش وزن روزه دار در ماه مبارک رمضان برای خوردن این شیرینی نزدیک به چهار کیلوگرم خواهد بود و این حقیقتی است که عملاً آن را در روزه داران در عید فطر همیشه مشاهده می کنیم.
به گزارش ایسنا، کرمانی میگوید: فعالیت بدنی بیشتر افراد در ماه مبارک رمضان کاهش می یابد و در مقابل خواب آنان بیشتر می شود و نیاز انسان به سوخت(که همانا غذا می باشد) کم می شود ولی عملاً دریافتیها به علتهای مختلف بیشتر میشود و در نتیجه فرد مزبور چاقتر می شود.
او با بیان اینکه روزه دارانی که از افطار تا افطار غذا میخورند چاق تر از افرادی می شوند که افطار، سحری و یک وعده نیمه شب میخورند، گفت: اگر روزه دار یک وعده افطار بخورد دستگاه گوارش برای هضم هر وعده غذا مقداری انرژی مصرف می کند.
دکتر کرمانی می گوید: اگر فرض کنیم سهمیه روزانه غذای یک شخص 2000 کالری است شخصی که می خواهد چاق شود باید این مقدار را در یک وعده بخورد تا بدن او یک بار برای هضم غذا انرژی صرف کند برعکس، افرادی که می خواهند لاغر شوند، بهتر است که 2000 کالری را در 5 نوبت (400 کالری) بخورند، زیرا در این حالت بدن او 5 بار برای هضم غذا انرژی مصرف میکند و زودتر لاغر میشود. از طرف دیگر هنگام خوردن، متابولیسم پایه بدن افزایش مییابد و این امر منجر به کاهش سریع تر وزن می شود (ناگفته نماند که این موضوع فقط در حالت ثابت ماندن مقدار غذای دریافتی در هر دو حالت صدق می کند).
چند وعده بخوریم؟
به گفته دکتر کرمانی، دکتر پاول فابری و همکارانش در شهر پراگ تحقیقی انجام دادند که طی آن، افرادی را به 6 دسته تقسیم کردند تا با پذیرایی 1 تا 6 وعده از آنان با رژیم مساوی از نظر کالری و نوع غذا به اثرات احتمالی کم و زیاد شدن وعده غذایی انسان پی ببرند. نتیجه مطالعه نشان داد در گروههایی که در روز 3 وعده یا کمتر غذا میخوردند وزن و چربی بدن بیشتر از کسانی بود که در شبانه روز پنج یا شش وعده غذا میخوردند. همچنین مشاهده شد، در گروهی که تعداد نوبتهای غذایی آنها کمتر بود، میزان کلسترول بیشتر بود.
دکتر کرمانی ادامه می دهد: از طرف دیگر دو یا سه وعده غذای کم، سبب میشود تا انسولین کمتر از زمانی ترشح شود که یک وعده غذای زیاد مصرف میکند بنابراین از خوردن یک وعده ناهار به مقدار زیاد در روز به گمان این که این وعده هم صبحانه وهم ناهار باشد خودداری کنید. پس خوردن سه وعده غذا به مقدار کم، بسیار بهتر است از یک یا دو وعده به مقدار زیاد. برای اینست که اصرار داریم که در ماه مبارک حتماً سحری بخورید و حتما یک وعده نیمه شب میل کنید.