تدبیر24»از اول مرداد ماه امسال و در قالب طرحی دو ماهه تحت عنوان طرح ضربتی وام ازدواج حدود ۱۱ بانک با مشارکت یکدیگر برای کاهش صف متقاضیان وام ازدواج ورود کردند. بر این اساس بانکهای ملی، صادرات، تجارت، ملت، سپه، رفاه کارگران، کشاورزی، مسکن، توسعه تعاون، قرضالحسنه مهر ایران و قرضالحسنه پارسیان در این طرح مشارکت داشته و مضاف بر آنچه پیش تر تسهیلات پرداخت میکردند موظف شدند طبق سهمیهبندی انجام شده نسبت به پرداخت وام ازدواج اقدام کنند. البته سایر بانکهای حاضر در سامانه وام ازدواج نیز به روال عادی خود در پرداخت این تسهیلات ادامه دادند.
در طرح ضربتی پرداخت وام ازدواج حداقل ۵۰۰ هزار فقره با سرمایهای نزدیک به ۵۰۰۰ میلیارد تومان پرداخت خواهد شد که از محل منابع قرضالحسنه پس انداز و جاری بانکها انجام میشود. در این طرح بر اساس اولویتبندی انجام شده مناطق محروم و کم برخوردار در نوبت اول قرار داشته و بعد از آن افرادی که در سامانه از قبل ثبت نام کرده و در صف انتظار هستند در اولویتهای بعدی خواهند بود. همچنین برای تامین ضامن نیز بانک مرکزی بانکها را به دریافت یک ضامن ملزم و برای آن هشت جایگزین از جمله یارانه نقدی تعریف کرده است.
تازهترین گزارشی که بانک مرکزی از عملکرد بانکها در پرداخت تسهیلات ازدواج منتشر کرده نشان می دهد که در این مدت بیش از ۳۱۰ هزار فقره تسهیلات پرداخت شده است. این در حالی است که قبل از اجرای طرح در اول مردادماه سال جاری تعداد افراد در صف (ثبت نام در سامانه وام ازدواج) بالغ بر ۵۰۰ هزار نفر بوده است و در پایان هفته ششم از اجرای طرح ضربتی تعداد ۲۱۵ هزار نفر از صف خارج شده اند.
همچنین در طول شش هفته از اجرای طرح، تعداد ثبت نام کنندگان جدید در سامانه وام ازدواج بالغ بر ۱۱۵ هزار نفر بوده که نسبت به مدت مشابه گذشته و روال سابق، ثبت نام در سامانه با رشد قابل توجه ۱۰۰ درصدی مواجه شده است. تعداد افراد در صف سامانه وام از بالغ بر ۵۰۰ هزار نفر در ابتدای طرح به ۲۸۵ هزارنفر در روز ۱۲ شهریور ۱۳۹۶ کاهش یافته است. عدم تعادل در تعداد پرداختی وام و کاهش تعداد متقاضیان در صف به دلیل ثبت نام حدود ۱۱۵هزار نفر متقاضی جدید در طول اجرای طرح است.
در عین حال که تعداد پرداختی وام ازدواج از ابتدای سال تاکنون نیز بالغ بر ۶۴۲ هزار فقره بوده که حدود ۵۰ درصد آن (۳۱۰ هزار فقره) مربوط به شش هفته اول اجرای طرح بوده است.
اما در سویی دیگر پرداختی وام ازدواج در طرح ضربتی با مناطق محروم بود. عملکرد بانکها حاکی از آن است که تعداد وام پرداخت شده در مناطق محروم طی چهار ماهه اول سال جاری بالغ بر ۷۶ هزار نفر بوده، اما در مدت شش هفته از اجرای طرح و با توجه به اولویت تعیین شده از سوی بانک مرکزی حدود ۸۰ هزار نفر وام دریافت کردهاند.
بنابر این گزارش، در طول اجرای طرح (شش هفته) و با پرداختهای انجام شده، تعداد افراد در صف که ثبت نام آنان مربوط به قبل از سال ۱۳۹۶ بوده به ۲۴ هزار نفر کاهش یافته است. همچنین در طول این مدت، تعداد وام دریافتی از سوی متقاضیان زن ۱۴۰ هزار نفر و متقاضیان مرد ۱۷۰ هزار نفر بوده است. بیشترین دریافت کنندگان وام ازدواج در طول این دوره از نظر سنی در بین زنان ۲۰ تا ۲۵ سال و در آقایان بین ۲۵ تا ۳۰ سال سن قرار دارند.