روز بین المللی چای؛ روزی که در لاهیجان پایتخت چای کشور و در تهران پایتخت کشور فراموش شد.
تدبیر24»دکتر ابراهیم آذرپور عضو کارگروه کشاورزی سازمان بسیج علمی، پژوهشی و
فناوری استان گیلان در گفت و گو با ایسنا گفت: از سال ۲۰۰۵ میلادی، ۱۵
دسامبر در دنیا به عنوان روز بین المللی چای نامگذاری شد و هر ساله تمامی
کشورهای چای خیز دنیا (هند، بنگلادش، اندونزی، کنیا، نپال، مالزی، مالاوی،
سریلانکا، تانزانیا، اوگاندا، ویتنام و ...) به منظور ترویج و توسعه پرورش
این گیاه ارزشمند، بررسی مشکلات صنعت چای، افزایش تولید و صادرات آن جهت
بهبود وضعیت اقتصادی کشور و حفظ استقلال در برابر کشورهای استعمارگر، جلب
توجه دولتها و شهروندان به اهمیت چای و تجارت آن و تاثیرش بر زندگی
کارگران، چایکاران و زحمتکشان این صنعت و همچنین تجلیل از شاغلین، دست
اندرکاران و پژوهشگران دخیل در زنجیره پرورش، تولید و فرآوری آن به عنوان
یک محصول راهبردی و نوشیدنی اشتغال زا مبادرت به برگزاری جشن و بزرگداشت
روز جهانی چای میکنند.
وی افزود: از سال 2015 گسترش این روز با پیگیری کشور هند و از طریق
سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد اعلام گردید و سازمان تجارت جهانی نیز
نگاه ویژهای به این روز برای بررسی چالشهای اقتصادی تجارت جهانی چای
دارد.
دکتر آذرپور ادامه داد: چای پرطرفدارترین نوشیدنی غیرالکلی است که به
علت اثرات دارویی، طراوت و آرام بخشی مورد استفاده بیش از دو سوم جمعیت
جهان قرار میگیرد.
عضو کارگروه کشاورزی سازمان بسیج علمی، پژوهشی و فناوری استان گیلان
خاطرنشان کرد: نوشیدنی چای، آب و هوای سرد زمستان برفی را به گرمای
تابستان تبدیل میکند و یکی از اجزای جداییناپذیر زندگی عادی مردم ایران و
جهان است.
وی تصریح کرد: نوشیدنی چای، نخستین متاعی است که گرمابخش هر مصاحبت و
دیداری در محافل و مجالس ما بوده و خواهد بود. چای صرفاً محصولی باغی یا
خوراکی معمولی نیست، بلکه به مثابه فرهنگی است که ریشه در آئینهای کهن
جهان و آداب و رسوم دیرین ایران دارد.
آذرپور با بیان اینکه کشت و صنعت چای کشور تاریخی بالای یکصد سال دارد و
در طی این سالها ۶۵ هزار خانوار چایکار گیلان ومازندران با دست های پینه
بسته خود حدوداً ۳۲ هزار هکتار باغ چای برای تولید و فراوری این محصول
احداث کردند و در کنار آن حدود 150 کارخانه چایسازی فعال هستند، خاطرنشان
کرد: وسعت باغات چای در فراز و نشیب خود کاهش یافته و امروزه به حدود 25
هزار هکتار رسیده است. بدلایل متعدد از جمله عدم حمایت مستمر و درست دولتها
و تغییر ذایقه مصرف کننده تولید 70 هزار تنی چای در سال (اواخر دهه 70) به
حدود 20 هزار تن در سال رسید.
وی افزود: متأسفانه با وجود اینکه 12 سال از شروع این حرکت بزرگ و توجه
جهانی گذشته است و صنعت چای ایران نیز پیشینهای پرقدمت در کشورمان دارد،
تاکنون توجهی به روز بین المللی چای صورت نگرفته است و روز فراموش شده در
تقویم حقیقی و مجازی پایتخت چای کشور(لاهیجان)و ایران (تهران) بوده است.
عضو کارگروه کشاورزی سازمان بسیج علمی، پژوهشی و فناوری استان گیلان با
بیان اینکه کاشف السلطنه(پدر چای ایران) عامل توسعه دانش کشت و پرورش چای و
بانی زیرساختهای علمی این صنعت اشتغالزا در ایران بوده است و هنگامی که
برای استخدام کارشناسان چینی و همچنین واردات ارقام جدید چای به کشور چین
سفر کرده بود، در راه بازگشت و در اثر سقوط اتومبیل به دره کشته میشود،
گفت: روز بین المللی چای باز هم فراموش شد ولی ای کاش حداقل مسئولان
نهادهای مرتبط با چای کشور و نمایندگان شهرهای چایخیر در مجلس شورای
اسلامی، زندگینامه کاشف السلطنه را به عنوان پدر چای ایران و اولین شهردار
رسمی تهران بوده است، مطالعه کنند و درسهایی بگیرند تا مدیری علم گرا و
عملگرا باشند، در حمایت از چای و چایکاران کنند.
وی افزود: حمایت از تولید داخلی و اشتغال مولد، عطر، طعم و رنگ طبیعی،
قیمت مناسب،سالم و بودن سم بودن از جمله دلایلی است که باید چای ایرانی
مصرف کنیم.